kan uitleven zijn een must
Waar een pup kopen?
Een decennia terug was de Shar-Pei nog een genetisch zwaar belaste hond. Huidproblemen, oogoperaties, gedragsproblemen, skeletafwijkingen waren schering en inslag. Gewetenloze fokkers deden niets om het ras te verbeteren en fokten uitsluitend om het geld.
DAAROM IS HET VAN UITZONDERLIJK BELANG DAT U EEN SHAR-PEI AANSCHAFT BIJ EEN FOKKER DIE AANGESLOTEN IS BIJ DE RASCLUB. HIJ FOKT NIET ALLEEN VOLGENS DE ALGEMENE REGLEMENTEN VAN DE KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ SINT HUBERTUS OF HET RAAD VAN BEHEER, MAAR OOK VOLGENS DE FOKREGELS EN ERECODE VAN DE SHAR-PEI CLUB,
De enige rasclubs die door het FCI wereldwijd herkend zijn, zijn de S.C.N en S.P.C.B.
CONTACTEER steeds EERST de rasclub want menige fokker in België en/of Nederland doet zich voor als lid van de Shar-Pei Club, zonder de opvolging van de strenge fokreglementen die u tenslotte een EXTRA waarborg geven voor een gezonde, mooie en evenwichtige Shar-Pei. Onze fokkers stellen RASVERBETERING als hun enige en hoogste doel.
De aangesloten fokkers worden regelmatig gecontroleerd door de fokadviescommissie en bij ongunsig resultaat uitgesloten als lid van de club. Alleen als u koopt bij een lid/fokker kunnen wij eventueel tussenkomen bij geschillen.
Waarop letten wanneer u een pup koopt?
Let erop dat de fokker voldoende tijd voor u vrij maakt en dat hij met liefde en kennis over het ras spreekt.
Vraag naar het koopcontract en lees dit aandachtig
Ga na (en vraag de bewijzen) of de resultaten voor Heupdysplasie en Elleboogdysplasie zowel van de moederteef en de dekreu bevredigend zijn, Bi jde S.C.N krijgt elke hond waarmee gefokt wordt een zgn ,,Keurrapport'' daarin staan alle indrukken van en over de pei waar mee gefokt wordt en kan men duidelijk zien wat er over deze pei gezegt is en onderzocht! vraag hiernaar !!
De moeder van de pups moet u steeds kunnen bekijken, de dekreu is niet altijd aanwezig maar vraag dan naar een foto en de stamboom.
Indien de vacht van de moederteef niet in prima conditie is ( wat mogelijk is na de bevalling), vraag dan om foto’s te mogen bekijken van voordien.
Let op de hygiëne bij de pups en gewis u ervan dat de fokker niet angstvallig de rest van zijn honden voor u verbergt.
Vraag voor een bezoek aan de kennel zodat u kan nagaan of de honden een familiale opvoeding krijgen en ze gezond zijn.
Verwittig het secretariaat van de rasclub indien u opmerkingen of vragen hebt.
Bij de fokkers aangesloten bij een ras-club zal u meestal een positieve ervaring opdoen. Bij anderen zal u dubbel oplettend moeten zijn ook al verzekeren ze u een pup in het bezit van stamboom Sint Hubertus (zie website van de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus en lees vooral het gedeelte over de stambomen) Of de Raad Van Beheer.
Gevlekte honden (flowered) en Bearcoat( Langharige)
Er zijn ook gevlekte honden, de zogenaamde flowered shar-pei's. We willen er de nadruk op leggen dat deze honden niet erkend zijn door St Hubertus/Raad Van Beheer. In de rasstandaard staat duidelijk vermeld dat de hond éénkleurig moet zijn. Wanneer de shar-pei dus gevlekt is heeft deze een dyskwalificatiefout.
Ook zijn er langharige Shar-peitjes die ook een ernstige fout hebben deze hebben een vacht ,,langer''als 2.5 cm en zodoende uitgesloten voor de fok!
Op de stamboom van deze honden staat in Belgie een stempel dat er met deze hond niet gefokt mag worden.
Bron; SPCB
CHINESE SHAR-PEI
Vrije Nederlandse vertaling FCI-Standaard N°309 / 09.08.99.(GB) – 09.08.99.(F)
De gepubliceerde versie kan niet als officiële referentie worden gebruikt. Deze versie dient alleen voor Nederlandstaligen de standaard begrijpelijker te maken.
Deze rasstandaard werd vertaald door Mevr. DE RIDDER ONGHENA
de Franse vertaling werd gedaan door Dr. J.M.PASCHOUD en prof. R.TRIQUET.
FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONAL (FCI)
SECRETARIAT GENERAL: 13,Place Albert 1 – B 6530 THUIN (België)
FCI-Standard N° 309 / 09.08.1999 (GB) - 09.08.1999.(F)
SHAR PEI
OORSPRONG : China
BESCHERMHEERSCHAP : F.C.I.
Datum van publicatie van de originele geldige standaard: 14.04.1999
Gebruik : Jacht- en waakhond.
Indeling F.C.I. : Groep 2 Pinchers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden.
Sectie 2.1 Molosser, Mastiff Type.
Zonder werkproeven.
KORT HISTORISCH OVERZICHT : Dit Chinees Ras bestaat reeds honderden jaren in de provincies die rondom de Zuidelijke Chinese Zee liggen. De stad DIALAK in de provincie KWUN TUNG is waarschijnlijk de plaats van oorsprong
ALGEMEEN VOORKOMEN : Actief, compact, met korte lendenen en vierkant gebouwd. Middelgroot. Rimpels op schedel en schoft, kleine oren en een « nijlpaardensnuit» bepalen voor de Shar Pei zijn uniek uiterlijk. Reuen zijn groter en krachtiger dan teven.
BELANGRIJKE VERHOUDINGEN : Schofthoogte is ongeveer gelijk aan de lichaamslengte, van schouderpunt tot zitbeenpunt, vooral bij reuen. De lengte van de neus tot stop is ongeveer gelijk aan de lengte van stop tot achterhoofdsknobbel.
KARAKTER / GEDRAG : Kalm, zelfverzekerd, trouw, aanhankelijk aan zijn gezin.
SCHEDELGEDEELTE : Schedel : vlak, breed - Stop : Matig
Hoofd : Tamelijk groot in verhouding tot het lichaam. Rimpels op voorhoofd en wangen, overlopend in keelhuidplooien.
Gelaat : Neus : Breed en wijd, bij voorkeur zwart, maar elke kleur passend bij de vachtkleur is toegelaten. Wijd geopende neusgaten.
Snuit : Een rastypisch kenmerk. Breed van aanzet snuit tot neuspunt, met geen enkel teken tot versmalling. Lippen en bovenzijde snuit goed gevuld. Zwelling aan de neusbasis is toegelaten.
Mond : Tong, gehemelte, tandvlees en lippen : blauwachtig zwart heeft de voorkeur. Gevlekte tong is toegelaten. Een volledig rose tong is zeer ongewenst. Bij dilute kleurige honden (honden met zwakkere kleur) is de tong lavendelkleurig.
Kaken / Gebit : Sterke kaken met een perfect schaargebit. De bovenste tanden omvatten de onderste snijtanden en zijn recht in de kaken geplant. De dikte van de onderlip mag niet zo overdreven zijn dat hierdoor de beet wordt gehinderd.
Ogen : Donker,amandelvormig met een ernstige uitdrukking. Lichter gekleurd oog is toegelaten bij de dilute kleurige honden. De functie van de oogbol of oogleden mag op.geen manier gehinderd worden door omringende huid, of haarplooien. Elk teken van irritatie van de oogbol de bindvliezen of oogleden is zeer ongewenst. Geen entropion.
Oren : Zeer klein, tamelijk dik, gelijkzijdig driehoekig van vorm, lichtjes afgerond aan de oorpunt en hoog aangezet op de schedel met de oortip naar de ogen gericht ; ze zijn goed voorwaarts geplaatst boven de ogen, staan goed uit elkaar en liggen dicht tegen de schedel. Prikoren zijn zeer ongewenst.
Nek : Middellang, sterk, goed ingeplant op de schouders. De losse keelhuid onder de nek mag niet te overdreven zijn
LICHAAM : Huidplooien op het lichaam bij volwassen honden zijn zeer ongewenst, behalve op de schoft en de staartaanzet deze mogen middelmatig gerimpeld zijn
Ruglijn : Dipt lichtjes achter de schoft; zeer lichte welving over de lendenen.
Rug : Kort en sterk
Lendenen : Kort breed matig gehoekt.
Croupe/Kruis : Eerder vlak.
Borst : Breed en diep, borstkas komt tot aan de elleboog.
Onderlijn : Lichtjes oplopend onder de lendenen.
Staart : Dik en rond bij staartaanzet, versmalt geleidelijk tot een fijne punt. De staart is zeer hoog aangezet, een karakteristiek kenmerk voor het ras. Mag hoog en gekruld gedragen worden. Gedragen in een vaste krulover of naar een van de zijkanten van de rug. Een ontbrekende of onvolledige staart is hoogst ongewenst.
LEDEMATEN :
Voorhand : Voorbenen recht, middellang, goed bot. De huid op de voorbenen mag geen rimpels vertonen.
Schouders : Bespierd,goed geplaatst en schuin.
Polsen : lichtjes hellend, sterk en soepel.
Achterhand : Bespierd, sterk, matig gehoekt, rechte stand en van achteren gezien. evenwijdig geplaatst. Rimpels op het bovenbeen, onderbeen en achtermiddenvoet, alsmede huidverdikkingen op de hakken zijn ongewenst.
Hakken : Goed laag geplaatst
Voeten : Matige grootte, compact, geen spreid/plat-voeten. Goed gewelfde tenen. De achtervoeten hebben geen St.hubertusklauwen.
Gangwerk : De draf is de geprefereerde beweging. Het gangwerk is vrij, in balans, met goed uitgrijpen voor en met een sterke stuwing vanuit de achterhand. De voeten hebben de neiging om dichter tot de centrale lijn te komen bij verhoging van de snelheid. Steltachtige gang is ongewenst.
VACHT :
Haar : Rastypisch kenmerk : kort hard en borstelig. De vacht is recht en afstaand van het lichaam, maar in het algemeen vlakker op de ledematen. Geen ondervacht. De vacht kan varieren tussen 1 cm tot 2,5 cm lengte. Nooit getrimd.
Kleur : Alle éénkleuren worden aanvaard behalve wit. Staart en achterzijde van dijen hebben dikwijls een lichtere kleur. Donkerder tint op rug en oren is toegelaten.
Grootte : Hoogte : 44 – 51 cm schofthoogte (17,5 – 20 inches )
Fouten : Elke afwijking van wat hiervoor vermeld wordt, dient bestraft te worden.
De bestraffing gebeurt evenredig met de graad van afwijking.
ERNSTIGE FOUTEN :
Afwijkingen aan het schaargebit (als voorlopige overgangsmaatregel wordt een zeer geringe bovenvoorbeet toegestaan)
Puntige/spitsige snuit.
Gevlekte tong.(uitgezondert roos gevlekte tong.)
Grote oren.
Laag aangezette staart.
Vacht langer dan 2,5 cm
DISKWALIFICATIE FOUTEN :
Vlakke snuit met met een belangrijk bovenvoorbijten, ondervoorbijten.
Volledig roze tong
Een ingerolde onderlip waardoor de beet wordt gehinderd .(tight lip)
Ronde uitpuilende ogen, entropion, ectropion.
Huid, plooien of haar die de normale functie van het oog belemmert.
Rechtopstaande oren.(Prikoren.)
Staartloos of stompstaart.
Zware huidplooien op het lichaam ( uitgezonderd op schoft en staartaanzet ) en ledematen.
Geen éénkleur .(albino, gestroomd, gevlekt, bonte aftekening, black and tan, zadelpatroon)
N.B : De reuen moeten twee normaal ontwikkelde testikels hebben die volledig in het scrotum zijn afgedaald
Opmerking : Iedere kunstmatige fysische ingreep aan de Shar Pei (speciaal lippen en ogen) sluit de hond uit van tentoonstellingsdeelname.